Bewegingsonderwijs op De Mijlpaal

Kleutergym: De groepen 1/2 krijgen twee keer per week gymles van de vakdocent gym in de speelzaal. Daarnaast zal de groepsleerkracht zelf ook gymles geven. De groep 1/2 leerlingen dragen tijdens de lessen gymkleding (gymschoenen met gemakkelijke sluiting, geen veters, korte broek en shirt).  


Groep 3 t/m 8: Vanaf groep 3 worden de gymlessen gegeven in de gymzaal van de school (Westmallepad) door onze vakdocent gym. Tijdens de gymlessen moeten de kinderen gymkleding dragen. Voor jongens en meisjes zijn dit een korte gymbroek en een T-shirt. Om ongelukken te voorkomen en vanuit hygiënisch oogpunt moeten alle kinderen gymschoenen met stevige zolen dragen. Het dragen van sieraden en losse lange haren tijdens de gymnastiekles kan gevaar opleveren. Daarom mogen sieraden niet gedragen worden tijdens de gymles en moeten lange haren in een staart.

We bieden na de gymles de mogelijkheid tot douchen, dit is echter niet verplicht. Badslippers zijn hierbij aan te bevelen.

Jump-in - Gezonde School

We zijn een Jump-in school, wat inhoudt dat wij deelnemen aan het preventie programma van Amsterdam. Gezonde voeding en meer beweging voor de basisschoolkinderen van Amsterdam staat hierin centraal. Dit hele programma met als doel: betere concentratie en leerprestaties, een gezonde leefstijl, gezonde tanden en een duurzame leefomgeving (minder afval).
Wij hebben dit programma in de afgelopen drie jaar stapsgewijs ingevoerd, als eerste:
• Water en fruit (10-uurtje) gevolgd door
• Gezonde traktaties (denk aan de traktatiewaaier)
• De aanpak en bewustwording van een gezonde lunch

Wij houden ons aan de volgende regels:
10-uurtje: In alle klassen bestaat het 10 uurtje uit een flesje/bidon water en fruit/groente. Als een leerling iets anders bij zich heeft dan geven we dat weer mee naar huis met een mededeling aan de ouder. We vragen of andere leerlingen iets willen delen.

Traktatie waaier: Voor traktaties geldt de traktatiewaaier als richtlijn. Wordt er toch gekozen voor iets anders dan mag iets kleins getrakteerd worden van maximaal 75 kcal. Trakteren aan de juffen en meesters wordt niet meer gedaan. 

Gezonde lunch: Naast het 10 uurtje gaan we het preventie beleid van de gezonde lunch verder positief stimuleren. Deze gezonde lunch volgens de richtlijnen van gemeente Amsterdam bestaat uit water, melk of thee met volkoren brood (of de volkoren variant van een ander product zoals crackers). Het beleg is dus naar keuze. Al willen wij dit positief en gezond stimuleren. De TSO medewerkers (Impuls) ondersteunen ook het preventie beleid JUMPIN.

Meer over de traktatiewaaier en Jump-in

De traktatiewaaier
Wat is Jump-in? 
Welke scholen zijn aangesloten bij Jump-in?